Certificate de origine si avize pentru cazurile de forta majora

In temeiul Legii nr. 335/2007, Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj elibereaza catre operatorii economici certificate de origine si avize pentru cazurile de forta majora.

Certificatul de origine reprezinta documentul care atesta provenienta produselor dumneavoastra si se elibereaza, la cerere, in baza facturii de export (pentru exporturi) sau a facturii catre beneficiarul intern (pentru livrari in Romania) a solicitantului. Pe certificatul de origine se trec obligatoriu denumirea expeditorului (sau a firmei furnizoare) si a destinatarului (sau a beneficiarului), tara de origine, denumirea produselor, unitatea de masura si cantitatea (in unitatea de masura precizata). Optional se trec alte elemente de identificare a produselor si mijlocul de transport.

Avizarea cazurilor de forta majora se realizeaza in conditiile legii civile romane. Se disting aici urmatoarele situatii:

  • cazul de forta majora constand in inundatii, cutremure, un alt fenomen natural care se rasfrange asupra persoanei (o imbolnavire grava) sau chiar intr-un fenomen social (razboiul);
  • cazul de forta majora convenit contractual; partile contractante pot conveni prin act scris ca anumite imprejurari sa fie asimilate cu efectele cazului de forta majora prevazute de legile civila si comerciala. Aceste imprejurari sunt: situatii conflictuale violente, greve, explozii, interventii fortuite asupra cailor de comunicatii si de acces, intreruperi fortate de alimentare cu combustibili, materii prime necesare procesului de productie si/sau fabricatie, fenomene meteorologice grave si/sau de mare intensitate etc.

Pentru solicitari, va invitam la sediul Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj din str. Brestei, nr. 21. De asemenea, ne puteti contacta la telefon – 0251/41.88.76, int. 107, fax – 0251/412.652 sau la adresa de e-mail – office@ccidj.ro, ccidj@ccidj.ro.
Persoana de contact – d-na Tereza Vladu Suvaina, consilier juridic.