Istoric

1864 – 1865

Abolirea regimului feudal, caracterizat prin lipsa unei legislatii si, implicit, prin absenta unei garantii in ceea ce priveste respectarea drepturilor negustorilor romani, si inlaturarea suzeranitatii otomane, au dus la emanciparea productiei si comertului. Reformarea societatii romanesti in anii de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza a vizat si categoriile socio-demografice legate de economia de piata. Acestea au fost propulsate si ancorate structural printr-o noua institutie, moderna, validata de evolutia capitalista a Occidentului, camerele de comert si industrie. Se concretiza astfel obiectivul promovat de un puternic curent de opinie inca din anul 1859, care-l avusese in prim-plan, la aceea data, pe ministrul Finantelor Stefan Golescu, cu un proiect de lege pentru organizarea camerelor de comert.
In chiar primii ani de domnie, acestor prioritati si revendicari sociale, A. I. Cuza le-a acordat prioritate intr-un program de politica economica, elaborat de Guvernul condus de Ion Ghica, in 1859. Insa abia dupa lovitura de stat de la 2 mai 1864, domnitorul, sustinut in Adunarea legislativa de Mihail Kogalniceanu si Nicolae Kretulescu, a promulgat legea din 30 septembrie 1864, privitoare la infiintarea Camerelor de Comert, institutie propice noii politici economice a liberului schimb. Astfel, la 15/27 octombrie 1864, prin decretul domnesc nr. 1363 s-au instituit Camere de Comert in Bucuresti, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Turnul Magurele, Giurgiu, Braila, Galati, Ismail, Barlad, Iasi, Bacau, Piatra Neamt, Botosani, Focsani si Ploiesti. In data de 3 iulie 1865 a luat fiinta, in cel mai important oras al provinciei Oltenia, Camera de Comert Circumscriptia a II – a Craiova.
Intre institutiile statului national care au primit identitate in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza si corespondenta cu cele mai mari state ale Europei, Camerele de Comert raman creatii fundamentale derivate din principiile “civilisatrice” ale secolului XIX.
Aceste institutii moderne pot fi considerate ca fiind parghiile care, pe langa altele, au orientat total economia romaneasca catre fluxurile comerciale occidentale pentru aproape opt decenii ulterioare anului 1865.

1865 – 1918

Istoria Camerei de Comert si Industrie “Oltenia” judetul Dolj din aceasta perioada poate fi incadrata in doua mari etape, prima pana la 1886 si cea de-a doua pana in anul 1918.
Dupa 1864, timp de 15 ani, pana la numirea din noiembrie 1879 a noilor membri ai Camerei din Craiova, “persoane care se bucurau de increderea publica”, activitatea organizatiei nu a inregistrat realizari semnificative, avand in vedere faptul ca membrii organizatiei fie refuzau sa-si ia posturile in primire, fie nu se implicau activ in exercitarea atributiilor prevazute de lege.
Intre anii 1879 – 1886, cele mai importante decizii luate de membrii Camerei se refereau la cererea de reinfiintare a vechilor starostii, la problemele administrative, la elaborarea unei legi care sa limiteze frauda in falimente si la legile referitoare la garantarea platilor in materie comerciala. O actiune de importanta majora in aceasta perioada este si “lucrarea activa” intreprinsa de membrii organizatiei, in colaborare cu un delegat al Prefecturii si reprezentanti ai comandamentului armatei in scopul stabilirii daunelor provocate de Razboiul de Independenta din 1877 – 1878.
O data cu aplicarea noii legi din 1886, activitatea Camerei de Comert si de Industrie Craiova, de altfel ca si a intregului sistem cameral romanesc, intra intr-o noua etapa, marcata de schimbari radicale pe toate planurile, aceasta reusind sa-si indeplineasca astfel rolul atribuit de lege, acela de organ consultativ al statului, de aparare si reprezentare a intereselor comerciantilor si industriasilor.
Cu prilejul noii organizari, la constituirea Camerei craiovene a predominat ideea maririi numarului membrilor ei, de la sapte la 20, si includerea, in circumscriptia ei, a tuturor judetelor Olteniei, cu o sectie centrala la Craiova si sectii judetene la Caracal, Tg. Jiu, Tr. Severin si Ramnicu Valcea. Lucrarile de desfasurau in sesiuni ordinare, convocate de trei ori pe an si in sesiuni extraordinare, convocate de ori cate ori se impunea.
Organizatia s-a bucurat in acea perioada de privilegiul de a fi condusa de reprezentanti de frunte ai comertului si industriei din regiune. O figura marcanta, presedinte al Camerei intre anii 1887-1890, Marin Chitu, omul caruia se datoreaza progresul organizatiei in perioada de referinta, a fost primul care a inaintat Adunarii Generale propunerea infiintarii unei comisii de elaborare a unui Regulament de Organizare si Functionare pentru activitatea sectiunilor Camerei.
In ceea ce priveste sediul organizatiei, locatiile au fost multiple, incepand de la Scoala Comerciala pana la Cladirile Bailor, pana cand, in anul 1911, Camera a achizitionat un edificiu propriu in str. Unirii nr. 113. Localul a fost insa distrus sub ocupatia germana din anul 1916 , cand soldatii nemti au distrus si au ars mobilierul si dosarele din arhiva.
Activitatea editoriala s-a reflectat in realizarea “Buletinului Camerei de Comert si Industrie Circomscriptiunea I Craiova”, a anuarelor economice, pentru agricultura si meserii si a “Buletinului Bursei Craiova”.
Un factor important, menit sa puna in valoare realizarile in domeniul agricol, industrial si comercial l-au constituit expozitiile si concursurile, locale si internationale, care beneficiau de sprijinul moral si material al Camerei.
Date fiind interventiile multiple referitoare la legislatia comerciala si industriala de la acea vreme, putem spune ca politica economica a Camerei a fost una intensa si variata. Un aport semnificativ se distinge in domeniul aplicarii si modificarii legislatiei cu privire la camerele de comert si industrie, inscrierea firmelor, conventiile comerciale si tarifele vamale, organizarea burselor de cereale si de marfuri, comertul ambulant, targuri si oboare, incurajarea si protejarea industriei nationale, activitatea din porturi, invatamantul comercial, repausul duminical etc.
Primul razboi mondial a insemnat paralizarea activitatii Camerei, avand in vedere faptul ca localul organizatiei a fost ocupat de trupele germane si transformat intr-o adevarata cazarma, fiind distruse atat mobilierul din dotare, cat si arhiva documentara.

1918 – 1949

Viata economica a tarii dupa prima conflagratie mondiala era aproape paralizata din cauza distrugerilor provocate de razboi si a inflatiei, a masurilor ineficiente luate de guvernanti pentru refacerea economica. Aceste aspecte au determinat reorganizarea si redefinirea atributiilor camerelor de comert si industrie, concomitent cu infiintarea de catre Etienne Clementel, in anii 1919 – 1920, la Paris, a Camerei de Comert si Industrie Internationala si conform legii adoptate la 12 mai 1925, ulterior modificata si completata in repetate randuri.
Camerele devin, potrivit acestei legi, institutii publice locale, create in vederea apararii si sustinerii comertului si industriei, precum si a reprezentantilor lor in stat. Mai tarziu, Codul comercial din 1939 legifereaza infiintarea registrului comertului de pe langa camerele de comert si industrie din fiecare capitala de judet si introduce o serie de principii privind tinerea registrelor comerciale de catre micii industriasi si comercianti, trecerea in competenta camerelor a avizarii infiintarii societatilor economice, precum si a exercitarii oricarui tip de comert.
In perioada interbelica, data fiind integrarea camerelor de comert si industrie in structurile statale, puterile centrale s-au folosit de capacitatea de consultant a acestora in elaborarea politicii nationale in materie de comert si industrie.
Memoriile si interventiile Camerei de Comert si Industrie Craiova, in perioada 1925-1949, au vizat aproape toate problemele comertului si industriei din bazinul mijlociu si inferior al Jiului. Activitatea acesteia a avut in vedere interesele comerciantilor, promovand o fiscalitate moderata si degrevarile fiscale.
Crearea unui sistem organizat pentru protectia sociala a comerciantilor si industriasilor a fost o alta preocupare a camerelor de comert si industrie. La 13 ianuarie 1938, la Craiova, a avut loc “Adunarea generala de Constituire a Casei de Ajutor si Pensiuni a comerciantilor si industriasilor din judetele Dolj si Gorj”, la care au fost adoptate actul constituitiv si proiectul de regulament. Scopul infiintarii Casei consta in: acordarea de ajutoare membrilor sai, sotiilor si copiilor in caz de boala si acordarea de asistenta medicala sau medicamente, acordarea de ajutoare de inmormantare, infiintarea si intretinerea de spitale si camine de batrani, asigurarea de ajutoare de somaj, de pensii de batranete sau pentru urmasi. Astfel, prin Decretul regal din 1938, a luat fiinta Oficiul de asistenta a comerciantilor si industriasilor.
Targurile si oboarele sunt, in organizarea lor de dupa 1918, creatii ale camerelor de comert si industrie, ele functionand sub directa administratie acestor institutii, in baza legii burselor. Numarul acestora a crescut constant dupa 1918, ajungand pana in 1936, la 23 (9% din totalul pe tara).
Evolutia invatamantului comercial si industrial este strans legata in perioada interbelica atat de eforturile Ministerului Instructiei, cat si de cele ale sistemului cameral. In raza de activitate a Camerei de Comert si Industrie Craiova functioneaza, intre 1918 – 1949, mai multe scoli, mai vechi sau infiintate in perioada de referinta – Scoala practica de comert “V. P. Andreescu” (cursurile acestei scoli erau echivalate cu cele ale scolilor elementare de comert), Caminul de ucenici industriali din Craiova, Liceul comercial de baieti “Banu Mihai”, Liceul comercial de fete “Dr. Anghelescu” – institutii de invatamant sustinute financiar integral sau partial de Camera.
Conform prevederilor Legii pentru organizarea invatamantului comercial secundar, camerele de comert si industrie trebuiau sa organizeze practica elevilor si absolventilor la patroni si firme comerciale care intruneau anumite conditii profesionale si morale. In acest sens, Camera de Comert si Industrie Craiova selectiona anual firmele respective si plasa elevii pentru practica.
O initiativa apreciata in acelasi domeniu a fost aceea de organizare, incepand cu 12 februarie 1943, a unor cursuri de orientare profesionala pentru adulti, care se tineau, de doua ori pe saptamana, dupa incheierea magazinelor intre orele 19.30 – 21.00.
Dupa ani de prodigioasa activitate, in anul 1949, Camera de Comert si Industrie Craiova, reprezentand circumscriptia a II-a nationala, si-a incetat activitatea, patrimoniul si atributiile intregului sistem cameral din Romania fiind preluate la acel moment de Ministerul Comertului si Alimentatiei de la acea vreme.

1990 – 1995

In anul 1990, noua orientare politica, bazata pe un regim democratic, pluralist si schimbarile de fond in structura sociala, au determinat reaparitia Camerei de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj, al carei rol de facto – sprijinirea mediului de afaceri local si integrarea acestuia in circuitul economic global, si-a recapatat justificarea.
Initiativele din toata tara, similare celei din Craiova, implementate in contextul nou creat de mutatiile intreprinse in societatea romaneasca au impus adoptarea unei legislatii adecvate. Decretul-lege nr. 139 din 11 mai 1990 a permis reinfiintarea camerelor de comert si industrie din Romania, ca organizatii autonome, destinate promovarii interesului membrilor sai pentru dezvoltarea comertului si industriei, corespunzator cerintelor economiei de piata. Astfel, la 3 iulie 1990, prin Hotararea Guvernamentala nr. 799/1990, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj a fost recunoscuta ca persoana juridica, iar in data de 24 octombrie 1990, Adunarea Generala extraordinara a scos organizatia din stadiul de provizorat prin alegerea organelor de conducere pe o durata de patru ani.
Infiintata pe baza initiativei private, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj se transforma din institutie publica, forma in care si-a desfasurat activitatea pana in anul 1949, in organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, cu caracter asociativ, autonom, avand drept scop promovarea industriei si comertului din judetul Dolj, pe plan intern si extern si sprijinirea comerciantilor in raport cu autoritatile romane si organismele specializate din strainatate.
Daca pana in 1949, camerele de comert si industrie functionau ca institutii publice carora statul le garanta o parte din venituri, dupa 1990, sistemul cameral din Romania s-a apropiat de cel asociativ de tip anglo-saxon, care se intemeiaza pe libera vointa a agentilor economici de a dobandi calitatea de membri. In primii ani dupa reinfiintarea CCI “Oltenia” jud. Dolj, numeroase firme s-au inscris ca membri ai acesteia, atingand numarul de 1042 la finele anului 1992.
In conditiile unei perioade economice de tranzitie, CCI “Oltenia” jud. Dolj s-a aflat in randul institutiilor preocupate de gasirea solutiilor optime, menite sa contribuie la punerea in valoare a proiectelor de reforma, a programelor de dezvoltare, restructurare si privatizare. Serviciile acordate membrilor s-au diversificat in mod constant. Incepand din anul 1993, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj elibereaza certificate de origine a marfurilor exportate, iar din 1994, certificate pentru inregistrarea agentilor economici cu activitate de comert exterior. De asemenea, anul 1993 a insemnat reluarea activitatii de presa, promovarea cooperarii de afaceri intre firmele locale si cele internationale si revigorarea evenimentelor expozitionale.
Perfectionarea activitatii in domeniul realizarii de proiecte, a calitatii cursurilor, diversificarea colaboratorilor au condus, la infiintarea in anul 1994 a Fundatiei Scoala Romana de Afaceri. Traditia si necesitatea organizarii unor institutii ale economiei de piata, indispensabile comunitatii de afaceri, au impus implicarea Camerei in fondarea Bursei de Marfuri Oltenia, sub forma unei societati pe actiuni.
Primul “Top Judetean al Firmelor” a fost organizat la 30 septembrie 1994, an in care Camera, odata incheiata perioada de pionerat a misiunilor economice, incepe sa medieze numeroase parteneriate intre oamenii de afaceri din Dolj si firme din toate colturile lumii.

1995 – 2000

In climatul economic general din judet, caracteristic perioadei de tranzitie spre economia de piata, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj a reprezentat un catalizator esential pentru dezvoltarea economica pentru reforma si progres.
Achizitionarea, in 1994, a terenului pe care se afla actualul sediu si demararea constructiei un an mai tarziu, marcheaza o noua etapa in activitatea si evolutia organizatiei doljene.
In sprijinirea activitatii membrilor, s-au conceput si aplicat strategii de dezvoltare atat la nivel local, cat si la nivel national. In vederea cresterii competitivitatii si a gradului de penetrare a pietei interne si internationale, membrii au primit consiliere in domeniul marketing-ului. De asemenea, tinand cont de criza reala de capital, s-a acordat atentie dialogului cu sistemul bancar local pentru sprijinirea agentilor economici in acordarea de credite, crearea de garantii si facilitati in ideea consolidarii pietei interne, a accesului pe piata a produselor industriale si agricole de calitate. Au fost sprijinite in special intreprinderile mici si mijlocii, prin efectuarea multiplelor demersuri de creare a unui cadru legislativ specific, initiind dezbateri asupra proiectului de lege, elaborarea de amendamente si sustinerea acestora in fata organelor si organismelor competente.
Au fost initiate si derulate colaborari cu institutii si organizatii reprezentative din Romania – Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Centrul Roman de Comert Exterior, Agentia de Ocupare si Formare Profesionala Dolj, Alianta Strategica a Oamenilor de Afaceri, au fost dezvoltate legaturi cu camerele de comert din strainatate, cu organismele consulare, ambasadelor unor tari acreditate in Romania si cu ambasadele tarii noastre din strainatate.

2000 – 2005

Anul 2000 a insemnat implinirea a 135 de ani de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj si a zece ani de la reluarea activitatii in noile conditii socio-economice.
Intelegand rolul dezvoltarii cooperarii cu tarile vecine si importanta schimburilor transfrontaliere si pentru impulsionarea dezvoltarii economice in regiune, in anul 2001, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj semneaza, la Vidin, in Bulgaria, o noua Conventie de Cooperare cu CCI Vidin si Camera Economica Regionala Zajecar.
In acelasi an, in cadrul CCI “Oltenia”jud. Dolj a fost infiintata o noua structura – Biroul Unic, prin O.U.G. nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, act normativ care avea drept obiectiv scurtarea perioadei de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului si obtinerea mai rapida, cu cheltuieli mai mici a avizelor, acordurilor si/sau autorizatiilor minime prevazute de lege.
La nivel local, initiativele Camerei de Comert au constat in impulsionarea realizarii, in viitor, a unei piete de gros, a unui parc industrial, precum si a unui centru expozitional propriu.
O.U.G. nr. 129/2002, modificata prin Ordonanta nr. 156/2002, a tulburat grav activitatea intregului sistem cameral din Romania. De la acel moment, Oficiul Registrului Comertului, o componenta fundamentala a acestor organizatii, a fost trecut in subordinea Ministerului Justitiei.
In perioada 2002 – 2005, Camerei de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj a accesat programe europene cu finantare nerambursabila (Phare, Access, Phare-CBC, RICOP), in care carora au fost implementate numeroase proiecte: Centrul de creare intreprinderi mici si mijlocii (2002 – 2003), Oltenia Environmental Euro-Info Center (2004), Formare in administrarea afacerilor (2005), Centrul de pregatire profesionala si consiliere a persoanelor cu deficiente auditive (2005), Microtarg Romania – Bulgaria, Centrul multifunctional de cooperare transfrontaliera si dezvoltare regionala de afaceri Romania – Bulgaria (2004), Retea romano-bulgara pentru dezvoltarea economiei rurale si turismului (2005).
Continuand traditia organizatiei in domeniul activitatii bursiere, in noiembrie 2003, a fost inaugurat Terminalul Bursei Romane de Marfuri Regiunea IV S-V Oltenia, prima structura de acest fel constituita la nivel regional, rezultat al demersurilor comune intreprinse de Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj si Bursa Romana de Marfuri.
Pentru a sprijini micii intreprinzatori, la inceputul anului 2005, a fost infiintat “Centrul de Informare, consultanta si instruire a intreprinderilor mici si mijlocii”, in baza unui protocol de colaborare incheiat intre organizatia doljeana si Agentia Nationala pentru IMM-uri.
In directia repunerii in drepturi a invatamantului comercial traditional al Camerei, incepand din iunie 2004, a fost infiintata Fundatia de Studii Comerciale “Banu Mihai” Craiova, practic o reluare a activitatii fostei Scoli Superioare “Banu Mihai” – care avea drept scop pregatirea si perfectionarea comerciantilor din zona Olteniei. In acelasi an, CCI “Oltenia” jud. Dolj a initiat constituirea a 18 asociatii profesionale, realizate pe subsectiunile institutiei: Asociatia Producatorilor si Constructorilor de Masini Dolj, Asociatia Exportatorilor Doljeni, Asociatia pentru Asigurarea Calitatii, Asociatia Producatorilor de Materiale Funerare si Antreprenorilor de Pompe Funebre s.a.
O actiune deosebit de importanta intreprinsa in perioada de referinta a constat in initierea unui proiect comunitar, incepand din august 2005, in vederea realizarii, la Craiova, a unui complex expozitional, care sa conduca la dezvoltarea complementara a activitatilor productive si serviciilor din zona transfrontaliera, in mod deosebit a transporturilor si a infrastructurii acestora, a turismului si a activitatilor culturale, fapt ce va contribui la revigorarea economico-sociala a regiunii.

2006

Integrarea in societatea informationala a secolului XXI si necesitatea formarii profesionale a personalului firmelor si institutiilor publice, in scopul cresterii productivitatii si reducerii pierderilor legate de utilizarea ineficienta a calculatorului, a condus la infiintarea, in anul 2006 in cadrul CCI “Oltenia” jud. Dolj, a Centrului ECDL. Camera oferea astfel tuturor celor interesati posibilitatea obtinerii Permisului European de Conducere a Computerului, cel mai raspandit program de certificare a nivelului de pregatire in utilizarea calculatorului, recunoscut la nivel international.
Potrivit noii strategii de functionare si dezvoltare a organizatiei, elaborata si implementata ulterior pierderii Oficiului Registrului Comertului, in luna august a aceluiasi an, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj a obtinut certificatul emis de TUV CERT al TUV THURINGEN E.V. Germania, care atesta capacitatea Camerei de a implementa si mentine un sistem de management al calitatii pentru “Reprezentarea intereselor generale ale comerciantilor si Furnizarea de servicii mediului de afaceri”.
La finele lui 2006, membrii Colegiului de Conducere au aprobat propunerea de realizare a proiectului “Centrul Expozitional Transfrontalier” in cadrul Programului Phare CBC, constructia centrului urmand a se realiza pe un teren de 5011 mp, pe platforma Regiei Autonome de Transport Craiova.

2007

La 1 ianuarie 2007, comunitatea de afaceri din Romania a trebuit sa faca fata celei mai importante provocari la acel moment, aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Impactul integrarii asupra economiei tarii noastre, cu influente evidente asupra mediului de afaceri, a impus o abordare complexa a problemelor cu care se confrunta operatorii economici din judetul Dolj, dar si prefigurarea acelor aspecte care tin de integrarea intracomunitara dupa momentul aderarii Romaniei.
In acest scop, CCI “Oltenia” jud. Dolj a folosit o gama larga de instrumente si experienta acumulata in decursul anilor, creand in acelasi timp, cadrul organizatoric si relational pentru atingerea obiectivelor in acest domeniu. Promovarea legislatiei comunitare si a conditiilor impuse produselor si serviciilor romanesti in contextul integrarii tarii noastre in piata unica europeana, a fost realizata atat prin intermediul proiectelor implementate, cat si prin numeroase actiuni punctuale: schimburi de informatii cu organisme interne si internationale, seminarii tematice, intalniri cu membrii Camerei (in numar de 606 in anul 2007), programe trimestriale de pregatire a operatorilor economici pentru cunoasterea legislatiei comunitare, baze de date cu reglementarile legislative europene, actiuni pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, cursuri de formare profesionala pentru adulti, consiliere, consiliere si asistenta in afaceri, informari periodice on-line asupra modificarilor legislative, lucrari de specialitate si studii, consultatii in domeniul resurselor umane.
Totodata, acest an a reprezentat reformarea cadrului legislativ de functionare a sistemului cameral national, prin promulgarea Legii nr. 335/2007, semnarea contractului de grant pentru proiectul “Centrul Expozitional Transfrontalier” si demararea proiectului “ReMediu – Retea transfrontaliera pentru protectia mediului la nord si sud de Dunare”.

2008

Sustinerea mediului de afaceri local, cu prioritate a membrilor organizatiei, in efortul de restructurare si eficientizare economica, astfel incat sa reziste in fata rigorilor si competitiei de pe piata europeana, sprijinirea parteneriatelor de afaceri ale societatilor membre cu firme straine si a procesului investitional in judetul Dolj au constituit preocupari constante ale Camerei de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj in anul 2008.
Pentru a rezista pe piata, intreprinzatorii autohtoni trebuie sa-si puna problema cresterii economice durabile, contribuind la progresul social si la protectia mediului. Managementul firmelor trebuie sa fie global si pe termen lung, punand in valoare resursele umane si obtinand o eficienta si o securitate optima a proceselor in raport cu mediul. In scopul promovarii echilibrului intre dezvoltarea economica, nivelul de trai si utilizarea durabila a resurselor in regiunea transfrontaliera Dolj – Vidin, CCI “Oltenia” jud. Dolj a derulat in anul 2008, in cadrul proiectului “ReMediu – Retea transfrontaliera pentru protectia mediului la nord si sud de Dunare”, in colaborare cu Camera Vidin si Asociatia pentru Protectia mediului Oltenia – APMO, o serie de actiuni menite sa creasca nivelul de constientizare publica si sa intensifice colaborarea intre sectorul privat, institutii si autoritati publice locale. Intre acestea amintim Sesiunile de instruire si dialog pe teme de mediu desfasurate la Craiova si Vidin, caravana intreprinsa la nord si sud de Dunare, buletinele informative cu tematica specifica, pliantele si materialele promotionale difuzate.
Preocupata in permanenta de gasirea celor mai adecvate solutii si mijloace de speijinire a mediului de afaceri, Camera de Comert si Industrie “Oltenia” jud. Dolj a inaugurat in acest an doua reprezentante proprii in teritoriu, in municipiile Bailesti si Calafat, unde asigura, prin personalul specializat, servicii de consultanta pentru agentii economici din zona si intermedierea relatiei cu Oficiul Registrului Comertului, venind astfel in intampinarea acestora pentru reducerea timpului de rezolvare a problemelor care intra in competenta si posibilitatile organizatiei.
Raspunzand afirmativ apelului umanitar lansat de Camera de Comert si Industrie Bacau, CCI “Oltenia” jud. Dolj a sustinut pe plan local campania “Acum au nevoie de ajutorul nostru!”, actiunea avand drept obiectiv colectarea de fonduri banesti, destinate sprijinirii victimelor inundatiilor din Moldova. Demersul s-a bucurat de succes, in conturile puse la dispozitie de CCI Bacau, fiind expediati pana in prezent 11.650 lei.
Anul 2008 a insemnat totodata si alinierea, la nivelul cerintelor impuse de piata media din momentul actual, a publicatiilor organizatiei, editate in format A4 – “Informatia Economica” si, respectiv, A5 – “Buletinul Oficial”, color, pe hartie cretata.

2009 – 2011

In scopul facilitarii accesului operatorilor economici la directivele europene si la standardele nationale care le insotesc, conducerea Camerei a semnat la inceputul anului 2009 un protocol si un contract de colaborare cu Asociatia de Standardizare din Romania in vederea infiintarii unui Centru zonal de informare si vanzare ASRO la Craiova, structura care pune la dispozitia companiilor interesate colectii de standarde si publicatii de profil.
Un moment important in istoria CCI Dolj a fost finalizarea investitiei “Centrul expozitional transfrontalier” – inaugurat in 26 octombrie 2009. Obiectivul este amplasat in judetul Dolj pe platforma de vest a municipiului Craiova, cu acces direct la drumul european E70 si cu posibilitati de transport pe calea ferata.
Centrul expozitional are trei zone functionale distincte:
Zona expozitionala interioara cu o suprafata desfasurata de 2500 mp;
Platforma expozitionala exterioara cu o suprafata de 3000 mp;
Sala multifunctionala cu o capacitate de 100 de locuri care poate fi folosita ca sala de conferinte, pentru prezentari de produse si intalniri de afaceri.
In viitor se urmareste ca acest centru sa devina o structura de sine-statatoare, cu puncte locale de lucru in judetele si districtele mentionate care sa fie capabile sa furnizeze servicii operatorilor economici locali in corelatie cu scopul obiectivului propus.
De asemenea la sfarsitul anului 2010 s-a demarat implementarea proiectului “Educatia antreprenoriala – cheia competitivitatii IMM” unde CCI Dolj este partener cu CCIA Teleorman. Acest proiect implica activ 10 salariati ai CCI Dolj pe o periada de doi ani, respectiv pana la 30 noiembrie 2012. In continuare se asteapta semnarea unor contracte de finantare prin Programul CBC 2007-2013 Romania Bulgaria, unde CCI Dolj va avea rolul de Beneficiar (Lead Partner).
Dupa un an complicat din punct de vedere financiar cum a fost 2010, in anul 2011, care va fi un an in care cu totii speram ca vom depasi varful crizei economice, Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj isi consolideaza pozitia. Mediul de afaceri local are in continuare posibilitatea sa-si promoveze produsele si serviciile intr-un complex expozitional modern, care, va gazdui evenimente de profil interne si internationale.

De-a lungul anilor…

Evolutia organizatiei a resimtit, in timp, impactul marilor evenimente din istoria Romaniei, dar si influenta principalelor fenomene petrecute in sistemul economic mondial. Un nume de referinta in cadrul sistemului cameral din tara si o institutie reprezentantiva pentru agentii economici din judet datorita actiunilor, propunerilor si interventiilor intreprinse de-a lungul timpului, in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate in directia sprijinirii si promovarii mediului de afaceri local si, in special a membrilor sai, Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj duce mai departe istoria scrisa in peste un secol de existenta.