Craiova, gazda unei importante delegatii de afaceri din strainatate

9 februarie 2017

foto1Timp de două zile, ieri şi astăzi, Craiova este gazda unei importate întâlniri cu scop economic, reprezentanţi şi ataşaţi comerciali ai mai multor ambasade fiind prezenţi aici pentru a cunoaşte mediul de afaceri doljean şi a identifica noi oportunităţi de business pentru ţările lor. Evenimentul este organizat la nivelul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, în parteneriat cu Primaria Craiova, care a şi găzduit, ieri, prima întâlnire. Reprezentanţii delegaţiei externe din Cehia, Olanda, Polonia, Elveţia, Ungaria, Israel, Congo şi Nigeria se află şi astăzi într-o vizită în judeţ şi la Calafat, unde este programată şi o întâlnire cu Camera de Comerţ şi Industrie Vidin, din Bulgaria.

Prima întâlnire a fost găzduită în „Sala Romanescu” a Primăriei Craiova şi s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi din mai multe ţări: Milan Peprnik – ministru în cadrul Ambasadei Republicii Cehia, Wlodzimierz Sadzik – consilier investiţii în cadrul Ambasadei Republicii Polonia, Adriana Andriescu – reprezentat al Germany Trade Investment, care este Agenţia Guvernamentală a Ministerului Economiei din Germania, Barul Mihăescu – reprezentant al Camerei de Comerţ Elveţia-România şi Bogdan Voiculescu – reprezentant al Fortis Business Managment – investiţii olandeze.

Delegaţia a fost întâmpinată la Primăria Craiova

foto2Oaspeţii străini au fost întâmpinaţi de primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, care le-a făcut o prezentare succintă a oraşului, vorbindu-le despre istoria bogată a urbei noastre, tradiţia culturală şi sportivă, mediul universitar, dar şi despre investiţiile care s-au făcut în ultimul timp, aici fiind punctată reabilitarea Centrului Istoric al Craiovei. „Este o onoare pentru noi să vă avem invitaţi în oraşul Craiova, una dintre cele mai vechi localităţi atestate în Țara Românească, de la 1475. Oraşul s-a dezvoltat, de-a lungul anilor, ca un târg comercial, fiind un mare nod comercial pentru tot ce au însemnat Țările Româneşti la începutul secolului ai XV-lea, dezvoltându-se pe moşiile boierilor Craioveşti şi Basarabi. A fost un pol al industriei, fiind prezentă de la industria uşoară şi până la industria grea, constructoare de maşini şi utilaje agricole. Aici există una din cele mai vechi şi mari universităţi din ţară, dar şi universităţi în zona privată, Facultatea de Medicină fiind a treia în ţară. Există din plin o pepinieră de specialişti pentru toate domeniile din zona de business”, le-a spus invitaţilor Mihail Genoiu.

Investiţiile, prezentate investitorilor

foto3Nivelul investiţiilor în Craiova a fost foarte ridicat în ultimii ani, le-a transmis reprezentantul Primăriei membrilor delegaţiei străine, punctând apoi câteva dintre lucrările edilitare care s-au făcut aici de-a lungul anilor. „Mă refer la investiţii în toate domeniile. în zona învăţământului au fost refăcute aproape toate instituţiile de învăţământ, s-a continuat cu refacerea spitalelor, inclusiv construirea unuia nou care, la această oră, este pe ultima sută de metri. Sunt investiţii foarte mari şi în privinţa infrastructurii: s-a lucrat foarte mult la bulevarde, străzi, pasaje. S-a pus în fucţiune un Centru Multifuncţional care găzduieşte expozanţi, este în construcţie cel mai frumos stadion din ţară care va fi dat în folosinţă anul acesta. Tot anul acesta va fi pus în folosinţa publicului un parc de distracţii de mari dimensiuni”, a mai spus primarul interimar al Craiovei.

„Craiova, cel mai primitor oraş pentru investitori”

foto5Reprezentantul municipalităţii craiovene i-a asigurat însă pe membrii delegaţiei străine că municipiul Craiova va fi întotdeauna deschis şi primitor cu firmele cu capital străin care vor dori să-şi deschidă afaceri aici şi a propus permanentizarea întâlnirilor de acest gen. „Vreau ca oraşul Craiova să fie cel mai primitor oraş pentru investitori, pentru tot ce înseamnă afaceri. Vom permanentiza cu Camera de Comerţ discuţiile cu autorităţile locale, stabilind un calendar de întruniri periodice, în perioada următoare”, a mai declarat Genoiu. Autorităţile locale au propus ca, la astfel de întâlniri, să participe reprezentanţi ai tuturor firmelor interesate de problemele pe care le au cu autorităţile locale. „Să asigurăm, în felul acesta, o deschidere şi o transparenţă totală faţă de mediul de afaceri”, a subliniat Mihail Genoiu.

CLM Craiova a aprobat facilităţi fiscale pentru firme

De asemenea, primarul interimar al Craiovei le-a transmis invitaţilor şi informaţia că societăţile comerciale sunt taxate mai puţin începând din acest an, după ce Consiliul Local Municipal Craiova a votat scăderea impozitelor pe clădiri şi terenuri, pentru a le facilita dezvoltarea afacerilor. „Pe plan local, am început încă de anul acesta cu facilităţi pentru investitori. Este primul an când am făcut o facilitate, nu foarte mare, dar este un început, vizavi de impozitul pe clădirile şi terenurile din proprietatea societăţilor comerciale. Promitem ca anul viitor, acest trend să fie crescător, în sensul ca procentele de reducere să fie din ce în ce mai mari şi să fie foarte tentante pentru posesorii de active, de clădiri şi terenuri, din zona societăţilor comerciale”, a mai spus Mihail Genoiu.

Întâlnirea a fost urmată de o vizită de lucru la companiile producătorare de bunuri şi servicii româneşti, ce pot fi interesate de cooperarea bilaterală pe ramurile agricultură, IT, industrie medie şi mare, construcţii, turism. Evenimentul se continuă astăzi cu o vizită în judeţ a delegaţiei străine, urmând a se încheia în municipiul Calafat, unde este programată şi o întâlnire cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Vidin, din Bulgaria.